Pers

 
 
 

Gent, 29.06.2018 - Wereldprimeur: 100% gerecycleerde can

Uzin Utz Nederland, zusterbedrijf van Uzin Utz belgië, introduceert een nieuwe can voor het merk UZIN. De can lijkt niet bijzonder vernieuwend, maar het tegendeel is waar. De nieuwe verpakking is volledig gemaakt van post-consumer gerecycleerd afval. Hiermee neemt Uzin Utz Nederland als eerste ter wereld een 10-liter can van 100% gerecycleerd kunststof in gebruik. Uzin Utz Nederland, en dus ook Uzin Utz België, leveren vanaf nu alle UZIN primers en anti-slips in deze can.


Van afval tot can
Iedere dag gooien we allemaal plastic afval weg. Dit afval wordt ingezameld, gesorteerd, gereinigd en bewerkt tot een PCR-granulaat. Dit post-consumer gerecycleerd granulaat heeft dezelfde eigenschappen als nieuw granulaat en wordt gebruikt om nieuwe cans voor UZIN te maken. Het nieuwe kunststof is ongekend sterk, waardoor de nieuwe cans voldoen aan alle benodigde eisen. De ontwikkeling van de nieuwe verpakking is gerealiseerd in samenwerking met de Houweling Groep.

Duurzaam: minder nieuwe fossiele grondstoffen en minder CO2
Omdat de nieuwe cans van afval worden gemaakt is er voor de productie van deze jerrycans 95% minder nieuwe fossiele grondstoffen nodig en wordt er 75% minder CO2-uitgestoten ten opzichte van traditionele cans. Tom Borggreve, Product Manager UZIN Nederland: “Op het gebied van duurzaamheid nemen we onze verantwoordelijkheid. We dagen onszelf daarbij uit en durven te experimenteren. Samen met de Houweling Groep hebben we gekeken hoe we deze can zo duurzaam mogelijk konden produceren. En dat is gelukt. Maar, we vragen ons continue af of het nóg duurzamer kan. Zo zouden we graag ook 100% duurzame doppen en etiketten willen gebruiken voor onze producten. Met deze wens lopen we voorop, want nog niet alles is op dit moment beschikbaar.

Verkrijgbaarheid
De nieuwe cans worden sinds 1 mei gebruikt voor alle primers en anti-slips van UZIN. De gerecycleerde cans worden niet alleen op de Nederlandse en Belgische markt geïntroduceerd, maar worden voor alle dun-vloeibare producten in Europa gebruikt.

Automatisch voordeel: directe credits bij BREEAM WST 1
De nieuwe verpakkingen zijn gemaakt van 100% post consumer gerecycleerd materiaal. Mede door deze materiaalkeuze kunnen de gebruikers van de nieuwe can van UZIN alle punten bij BREAAM WST 1 (afvalmanagement bouwplaats) en MAN 3 (milieumanagement bouwplaats) behalen.